Pingwin
Jako pingwin byłbyś ptakiem, który lata – tyle że pod wodą, na skrzydłach przerobionych na sztywne płetwy.


Który pingwin i gdzie
Istnieje około 18 gatunków pingwinów i wszystkie żyją na półkuli południowej: od Antarktydy po wybrzeża Ameryki Południowej, południowej Afryki, Australii, Nowej Zelandii i Galapagos, gdzie niektóre przekraczają równik. Choć w grze trafiasz do krainy lodu, dzikich pingwinów nie ma w Arktyce – ich polarnym domem jest Antarktyda. Największy jest pingwin cesarski, mierzący ponad metr i ważący 20–40 kg; pingwin białooki (Adeli), klasyczny mały czarno-biały mieszkaniec Antarktydy, waży około 4–5 kg.
Twoje ciało byłoby stworzone do morza: ciężkie kości zmniejszające wyporność, gęsto upakowane pióra na warstwie tłuszczu i wymiennik ciepła w płetwach i nogach, który ogranicza jego utratę. Czarny grzbiet i biały brzuch maskują cię przed drapieżnikami patrzącymi z góry i z dołu.
Nurkowanie po obiad
Pingwiny jedzą kryl, ryby i kałamarnice. Pingwiny białookie żerują głównie na krylu blisko powierzchni, a cesarskie potrafią zanurkować na ponad 500 m i wstrzymać oddech na ponad 20 minut. Razem z jedzeniem połykasz słoną wodę, a nadmiar soli wydalasz gruczołami nad oczami.
Na lądzie jest tłoczno i głośno. Pingwiny gnieżdżą się w koloniach liczących od tysięcy do setek tysięcy par, a partnerzy rozpoznają się po głosie w tym zgiełku. Pingwiny białookie budują gniazda z kamyków, które nagminnie podkradają sąsiadom.
Mróz, głód i foki
Najtrudniejsze życie mają pingwiny cesarskie: rozmnażają się zimą antarktyczną, a samce przez około dwa miesiące wysiadują jedno jajo na stopach, tłocząc się w temperaturach spadających poniżej minus 40°C, podczas gdy samice żerują w morzu. W wodzie na pingwiny polują lamparty morskie i orki, na lądzie wydrzyki i petrele olbrzymie porywają jaja i pisklęta. Zmiany lodu morskiego związane z ociepleniem klimatu zagrażają koloniom pingwinów cesarskich. Na wolności pingwiny żyją zwykle 10–20 lat, zależnie od gatunku.